Birim Kalite Çalışmaları

BÖLÜM BİLGİLERİ
Toplumu oluşturan bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak multidisipliner bir yaklaşım ile yaşam kalitesinin artırılması, sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla, uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun, evrensel düşünce ve değerlere sahip nitelikli diyetisyen yetiştirmek; öğrencilerin teorik bilgilerini saha deneyimleri ile pekiştirmelerini sağlamak, araştırma projelerine aktif katılımı teşvik etmek, bilimdeki son gelişmeleri takip eden ve yenilikçi teknolojiye dayalı, uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma ve danışmanlık hizmetleri sunmaktır.

Beslenme ve Diyetetik alanında yetiştirdiği donanımlı mezunlarının mesleki gelişimlerini desteklemek amacıyla mezun takip sistemlerini aktif tutan, öğrencilerinin liderlik ve araştırma becerilerini güçlendiren, yaptığı bilimsel çalışmaları ve yürüttüğü danışmanlık hizmetleri ile ülkemizce ve Dünya genelinde tanınan, tercih edilen, örnek ve lider bir eğitim kurumu olmak, toplum sağlığının gelişimine katkı sağlayacak araştırma ve yayın yapmaktır.

1. Toplumu oluşturan bireylerin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlayarak multidisipliner bir yaklaşım ile yaşam kalitesinin arttırılmasını, sağlığının korunmasını, iyileştirilmesini ve geliştirilmesini sağlayan,
2. Öğrenim ve meslek hayatı boyunca karşılaştığı sorunları belirleme ve çözme yetkinliğine sahip,
3. Alanda ulusal ve uluslararası düzeyde kendini ifade edebilen,
4. Yaşam boyu öğrenme bilinciyle etik değerlere sahip bilimsel gelişmeleri takip eden diyetisyen yetiştirmektir.

Beslenme ve Diyetetik Bölümü organizasyon şeması için tıklayınız. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü "Görev Tanımı Formu" için tıklayınız. 

Yüksek Öğretim Kanunu "Üniversitelerde Akademik Teşkilat Yönetmeliği" için tıklayınız. 

İçerik metinlerini buraya yazabilirsiniz.

İçerik metinlerini buraya yazabilirsiniz.

İç  paydaşlar
Akademik üst düzey yönetim
Bölüm akademik kadrosu
Bölüm öğrencileri
Dış paydaşlar
Mezunlar
Çeşitli kamu ve özel kuruluşlarda çalışan diyetisyenler
Diğer üniversitelerde çalışan diyetisyenler
Türkiye Diyetisyenler Derneği

SDU Kalite Güvence Sistemi Karar Ağacı Modeli için tıklayınız.
İŞ AKIŞ ŞEMALARI 
İŞ TAKVİMİ 
KOORDİNATÖRLÜKLER/KOMİSYONLAR/TEMSİLCİLER
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Dr. Öğr.Üyesi Hatice BAYGUT
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Prof. Dr. Nurgül ŞENOL (Başkan)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI 
Prof. Dr. Nurgül ŞENOL (Başkan)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI 
Prof. Dr. Nurgül ŞENOL (Başkan)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI 
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan) 
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ (Bölüm Kariyer Planlama Temsilcisi)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan) 
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK 
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ 
Doç. Dr. Gülçin ŞATIR (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Öğrenci temsilcisi (Rabia Yaren GÜNEŞ)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Prof. Dr. Nurgül ŞENOL 
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ 
Öğrenci temsilcisi (Rabia Yaren GÜNEŞ)
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Doç. Dr. Gülçin ŞATIR (Başkan)
Dr. Öğr.Üyesi Hatice BAYGUT
Prof. Dr. Nurgül ŞENOL (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU (Başkan)
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI (Bölüm Toplumsal Katkı Temsilcisi)
Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Doç. Dr. Aliye KUYUMCU
Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI
İçerik metinlerini buraya yazabilirsiniz.
1. Sınıf

Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ

Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI

 

2. Sınıf  
3. Sınıf  
4. Sınıf  
Rabia Yaren GÜNEŞ
Dr. Öğr. Üyesi Kadriye TOPRAK (Ankara Medipol Üniversitesi)
Arş. Gör. Dr. Menşure Nur ÇELİK (On Dokuz Mayıs Üniversitesi)
Arş. Gör. Dr. Özge CEMALİ (Trakya Üniversitesi)
TOPLANTI TUTANAKLARI
Sınıf

GÜZ DÖNEMİ

BAHAR DÖNEMİ

1. Sınıf

2024-2025 Güz Dönemi Toplantı Tutanağı

2024-2025 Bahar Dönemi Toplantı Tutanağı

2. Sınıf    
3. Sınıf    
4. Sınıf    

TOPLUMSAL KATKI FAALİYETLERİ
TARİH FAALİYETİ GERÇEKLEŞTİREN KİŞİ/KİŞİLER ÖNERİ/GEREKÇE ETKİNLİK KANIT
2025

Doç. Dr. Aliye KUYUMCU 

Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI

Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ

Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK

Dünya Kadınlar Günü kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik ve idari personelinin kadınlarda yaygın görülen beslenme ile ilişkili hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi  Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanımız Doç. Dr. Aliye KUYUMCU danışmanlığında sağlıklı beslenme alışkanlıkları hakkında hazırladığımız bilgilendirici broşürleri Sağlık Bilimleri Fakültesi akademik ve idari personele dağıtıldı. Ayrıca, geleneksel Marteniçka hediye edilerek sağlıklı bir gelecek dileğiyle bir hatıra bırakıldı.

KANIT

2024

Doç. Dr. Aliye KUYUMCU 

Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI

Arş. Gör. Dr. Müberra YILDIZ

Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK

 

3. Uluslararası/6. Ulusal Sağlık Hizmetleri Kongresi (INHSC 2024) kapsamında katılımcılara yönelik sağlıklı beslenme konusunda bilgilendirme oturumu ve ardından atölye çalışması düzenlenmesi “Lezzet ve Denge: Mutluluk Atölyesi ile İyi Yaşam Buluşması” başlığıyla gerçekleştirilen etkinlik, Doç. Dr. Aliye Kuyumcu’nun moderatörlüğünde yapıldı. Atölye, araştırma görevlileri Dr. Müberra Yıldız, Dr. Hatice Bölükbaşı ve Dr. Elif Çelik'in sunumlarıyla başladı. "Popüler Diyetler: Trendler, Faydalar ve Gerçekler" ve "Diyet ve Atıştırmalık: Sağlıklı Seçimlerin Gücü" sunumlarının yapılmasının ardından oturum “Rafine Şekersiz Mutluluk Atölyesi” adlı uygulama kısmıyla devam etti. Ayrıca bölüm öğrencileri ile poster çalışması gerçekleştirilerek, öğrencilerin bilimsel etkinliklere katılması konusunda destek olundu. 

KANIT

2024

Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI

Arş. Gör. Dr. Elif ÇELİK

Dünya Gıda Günü kapsamında öğrencilere eğitim verilmesi ve poster hazırlanması FAO tarafından belirlenen Dünya Gıda Günü kapsamında, birinci sınıf öğrencilerine sürdürülebilirlik ve gıda hakkı konusunda bilgi vermek amacıyla bir eğitim düzenlendi. Ayrıca tüm sağlık bilimleri öğrencileri ve personelini bilgilendirmek amacıyla bir poster hazırlandı. Beslenme ve Diyetetik Bölümü ile ilgili günlerde Instagram sayfasında ve web sayfasında paylaşımlar yapılmaktadır.

KANIT (Eğitim, Poster ve Haber)

 

KANIT (Instagram sayfası)

2024 Arş. Gör. Dr. Hatice BÖLÜKBAŞI İlkokul öğrencilerine sağlıklı beslenme eğitimi Arş. Gör. Dr. Hatice Bölükbaşı, İletişim Fakültesi öğrencileriyle birlikte Isparta Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerine yönelik sağlıklı beslenme eğitimi düzenledi. Multidisipliner bir yaklaşımla gerçekleştirilen etkinlikte, öğrencilere eğlenceli etkinlikler ve oyunlarla sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivitenin önemi anlatıldı. KANIT
2024 Dr. Öğr. Üyesi Hatice BAYGUT Çeşitli birimlerdeki personele yönelik hizmet içi eğitim Sağlık Kalite Standartları ve Hizmet İçi Eğitim faaliyetleri kapsamında Araştırma ve Uygulama Hastanesi Kafeterya Hizmetleri Birimi personeline yönelik Hastane Konferans Salonunda 'El Yıkama Teknikleri', 'Beslenme ve Hijyen', 'Kişisel Hijyen' konularında eğitimler verildi. Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Merkez Mutfağı personeline Entegre Kalite Yönetim Sistemi kapsamında düzenlenen eğitimlerde Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı tarafından 'Beslenme ve Personel Hijyeni' ve 'Toplu Beslenme Sistemlerinde Standart Porsiyon Ölçüleri' konularında bilgi verildi. Ardından üniversitemiz birimlerinin çay ocağı ve temizlik personelinden sorumlu personele 'Hijyen ve Sanitasyon' eğitimi verildi. KANIT
2024 Dr. Öğr. Üyesi Hatice BAYGUT Gıda Güvenliği ve Biyoterörizm Hizmet İçi Eğitimi M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde, Fakültemiz Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden Dr. Öğretim Üyesi Hatice Baygut tarafından "Gıda Güvenliği ve Biyoterörizm" eğitimi verildi. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Merkez Mutfağı personeline Entegre Kalite Yönetim Sistemi kapsamında düzenlenen eğitimde, katılımcılar teorik bilgilerini pratiğe döktüler. KANIT
RAPORLAR

İŞ BİRLİKLERİ/PROTOKOLLER/ANLAŞMALAR
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümünde iş birlikleri, protokoller ve anlaşmalar bulunmamaktadır. 
AKREDİTASYON ÇALIŞMALARI
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümü 2024-2025 Eğitim Öğretim Döneminde öğrenci alımına başladığından dolayı akreditasyon başvurusu yapabilmesi için mezun öğrenci vermesi önemlidir. Ancak bölümün açılmasından itibaren  işleyiş akreditasyona uygun olarak yürütülmektedir. 
İYİLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 
Sıra No Öneri Bölümü/Kaynak Öneri Tarihi Öneri/Gerekçe İyileştirme İyileştirme Tarihi
1

Eğitim ve Öğretim Öz Değerlendirme Raporuna göre 2024 yılında SWOT analizinin eksik olduğu tespit edilmiş olup bölüm yönetim kurulunca SWOT analizi oluşturulması kararı alınmıştır.

Kanıt

2024 Bölümün SWOT analizinin yapılması, güçlü ve zayıf yönlerin belirlenmesi, fırsat ve tehditlerin analiz edilmesi bölümün gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır.

2024 yılında bölüm kurulu kararı ile SWOT analizi yapılması planlanmış ve bazı alt bileşenler belirlenmiştir. Daha sonra bölümün öğrenci alımına başlaması ile SWOT analizi güncellenmiş ve danışma kuruluna sunulmuştur. Geri bildirim sonrasında gerekli eklemeler yapılmıştır.

Kanıt (Bölüm kurulu kararında yer alan bileşenler)

Kanıt (Gözden geçirilmiş ve yeniden oluşturulmuş SWOT analizi)

Kanıt (Dış paydaş görüşleri)

Kanıt (Mevcut SWOT analizi)

2024 (Oluşturuldu)

2025 (Değiştirildi ve güncellendi)

2

“Kariyer Planlama Çalıştayı” sonrasında öğrencilere eğitim verilmesi ve meslektaşlarla tanışma konusunda çalışmalar yapılması planlanmıştır. 

Kanıt

2024 Birinci sınıftan itibaren öğrencilerin kariyer gelişimine katkıda bulunmak

Mesleki oryantasyon dersi ve kariyer planlaması kapsamında, öğrencilerin birinci sınıftan itibaren ileriki yıllarda ve mezuniyet sonrası neler yapabileceklerini belirlemelerine ve bu doğrultuda hareket etmelerine yardımcı olmak amacıyla öncelikle bölüm kariyer temsilcimiz Doç. Dr. Müberra YILDIZ tarafından kariyer planlaması konusunda eğitim verildi. Sonrasında Doç. Dr. Aliye KUYUMCU ile birlikte “Geleceğin Diyetisyenleri Meslektaşlarıyla Buluşuyor” adı altında sektör öğrenci buluşmaları planlandı. Bu doğrultuda kamu, özel ve akademik sektörde çalışan diyetisyenler öğrencilerle bir araya geldi.

Kanıt (Kariyer planlama eğitimi)

Kanıt (Geleceğin Diyetisyenleri Meslektaşlarıyla Buluşuyor-1)

Kanıt (Geleceğin Diyetisyenleri Meslektaşlarıyla Buluşuyor-2)

Kanıt (Geleceğin Diyetisyenleri Meslektaşlarıyla Buluşuyor-3)

Kanıt (Geleceğin Diyetisyenleri Meslektaşlarıyla Buluşuyor-4)

2024
3

İç ve dış paydaşların görüşlerini almak üzere anketler oluşturmak, sonuçları raporlamak ve gerekli iyileştirmeleri yapmak üzere birim kalite komisyonu tarafından “Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu” görevlendirilmiştir.

Kanıt

2024 İç ve dış paydaş anketlerinin yapılması

Ölçme ve Değerlendirme Kurulu için ders değerlendirme anketlerinin oluşturulması amacıyla öğrencilere yönelik “SDÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümü İç Paydaş (Öğrenci) Görüş Formu-1” oluşturuldu. Burada anketlerden alınan geri bildirimler doğrultusunda birinci dönem bölüm derslerinin değerlendirme anketleri oluşturulmuştur.

Kanıt (İç Paydaş (Öğrenci) Görüş Formu-1)

Kanıt (Anket değerlendirme formu)

Kanıt (Ders değerlendirme anketleri)

2024
4

Bölüm Başkanlığı ve Akreditasyon ve Bölüm Ders Programı Güncelleme Komisyonu, kalite çalışmalarının daha sağlıklı yürütülebilmesi için “Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu”, “Klinik/Saha Uygulama Komisyonu” kurulmasına ve “Kalite Komisyonu ”nda değişiklik yapılmasına karar verdi.

Kanıt

2024 Komitelere yapılan eklemeler ve değişiklikler

Bölüm Başkanlığı ve Akreditasyon ve Bölüm Ders Programı Güncelleme Komisyonu, kalite çalışmalarının daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için “Ölçme ve Değerlendirme Komisyonu”, “Klinik/Saha Uygulama Komisyonu” kurulmasına ve “Kalite Komisyonu ‘nda değişiklik yapılarak ’Lisans Klinik/Saha Uygulama Yönergesi” ve “Bölüm Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği” oluşturulmasına karar vermiştir.

Kanıt

2024
5

Kurum Kalite Komisyonu tarafından İngilizce ve Türkçe web sitelerinin oluşturulması veya güncellenmesi konusunda gönderilen yazı doğrultusunda web sayfalarının düzenlenmesi planlanmıştır. 

Kanıt

2024 Bölüm web sitesinin güncellenmesi ve İngilizce web sitesinin oluşturulması

Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrenci almaya başladıktan sonra bölümün Türkçe ve İngilizce web siteleri oluşturulmuş ve güncellenmiştir. Web sitesi öğrencilere yönelik tüm bilgileri içermekte olup sürekli güncellenmektedir. Ayrıca öğrencilerle sürekli iletişimi sağlamak amacıyla bölümün Instagram hesabı açılmış ve aktif olarak kullanılmaktadır.

Kanıt (Bölüm Türkçe web sayfası)

Kanıt (Bölüm İngilizce web sayfası)

Kanıt (Bölüm Instagram hesabı)

2024
6

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini alması ve kurum tarafından düzenleme talebinin gelmesiyle birlikte misyon ve vizyonun güncellenmesi çalışmalarına başlanmıştır.

Kanıt

Kanıt

2024 Program misyonu ve vizyon güncellemesi

Programın misyon ve vizyonu dış paydaş görüşleri doğrultusunda değerlendirildi ve öneriler doğrultusunda revize edilmiştir. 

Kanıt (Dış paydaş görüşleri)

Kanıt (Misyon ve vizyon)

2024
7

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün 2024-2025 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başlamasıyla birlikte program çıktılarının Ulusal Yeterlilik Çerçevesi (TYYÇ) ile ilişkilendirilmesi hedeflenmektedir.

Kanıt

 

2024 Program çıktılarını TYYÇ ile ilişkilendirme

Program çıktıları TYYÇ ile ilişkilendirilerek gerekli değerlendirme yapılmıştır.

Kanıt

 

2024
8

Beslenme ve Diyetetik Bölümümüzün 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında ilk öğrencilerini almaya başlamasıyla birlikte, gelen yazılar doğrultusunda Ders Bilgi Paketlerinin oluşturulmasına ve gerekli güncellemelerin yapılmasına karar verilmiştir.

Kanıt

Kanıt

2024 Ders bilgi paketlerinin hazırlanması

Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nün tüm yarıyıllarındaki derslere ait ders bilgi paketleri, Personel Daire Başkanlığı'nın düzenlediği "AKTS Ders Bilgi Paketi Eğitimi" yönergeleri doğrultusunda ve takip edilerek Türkçe ve İngilizce olarak oluşturulmuştur.

Kanıt

Kanıt

2024
9

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün 2024-2025 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almaya başlamasıyla birlikte bir müfredat oluşturulması planlanmıştır. 

Kanıt 

2024 Ders müfredatının oluşturulması

Ders müfredatı, “Beslenme ve Diyetetik Bölümü Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP)” kapsamında iç paydaş, dış paydaş ve akran görüşleri alınarak oluşturulmuştur.

Kanıt (Paydaş görüşleri)

Kanıt (Ders müfredatı)

2024
10

Beslenme ve Diyetetik Bölümünün 2024-2025 Eğitim Öğretim Yılında ilk öğrencilerini almaya başlamasıyla birlikte program çıktılarının belirlenmesi amaçlanmıştır.

Kanıt

2024 Program çıktılarının ve program hedeflerinin belirlenmesi

İç ve dış paydaşların görüşleri doğrultusunda 12 program çıktısı ve 4 program hedefi belirlenmiştir. 

Kanıt

2024
 
DİĞER 
 
BÖLÜME ÖZGÜ UYGULAMALAR 
  • Beslenme ve Diyetetik Bölümüne özgü uygulamalar bulunmamaktadır.